Βιαιοπραγία εργοδότη (Ανάρμοστη συμπεριφορά)

 

Από όλο το πνεύμα της εργατικής νομοθεσίας προκύπτει ότι οι εργοδότες οφείλουν να εκπληρώνουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την ΑΚ 288 (Γενική Υποχρέωση Πρόνοιας). Είναι υποχρεωμένοι δηλαδή να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους με ευπρέπεια και να σέβονται την τιμή, την υπόληψη και γενικότερα την προσωπικότητά τους. Επομένως, δεν επιτρέπεται η βάναυση, ανάρμοστη και υβριστική συμπεριφορά του εργοδότη προς τους εργαζόμενους και γενικά η μεταχείριση αυτών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσβάλει την ηθική και την αξιοπρέπειά τους.

Καταχρηστική άσκηση διευθυντικού δικαιώματος και προσβολή της προσωπικότητας του εργαζόμενου: Οποιαδήποτε συμπεριφορά του εργοδότη δύναται να ερμηνευθεί ως προσβολή της προσωπικότητας του εργαζόμενου, ακόμη κι αν αυτή δεν αποσκοπεί στον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αλλά υπερβαίνει τα όρια που επιβάλει η καλή πίστη, αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας του εργαζόμενου και κατά συνέπεια βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του. Η προσβλητική συμπεριφορά του εργοδότη είναι ιδιαίτερα βλαπτική, όταν καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργαζόμενου στο πλαίσιο μιας παραγωγικής συνεργασίας ή επιφέρει τέτοια ηθική μείωση ώστε η παραμονή του εργαζόμενου στο χώρο εργασίας του να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής. Δικαιούται, επομένως, ο εργαζόμενος, αν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες που να καθιστούν αδύνατη ή δυσχερή τη συνέχιση της σχέσης εργασίας του, να θεωρήσει αυτή ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας του, η οποία ισούται με καταγγελία αυτής και να παύσει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρις ώτου ο εργοδότης προβεί σε επανόρθωση, με μετανέστερη συμπεριφορά του ή να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση. Στο μεταξύ όμως διάστημα ο εργοδότης περιέρχεται σε κατάσταση υπερημερίας και, επομένως, οφείλει να καταβάλλει τις αποδοχές στον εργαζόμενο που απέχει από την εργασία του.

Ο εξαναγκασμός του εργαζόμενου σε παραίτηση: Η προσβλητική για την προσωπικότητα του εργαζόμενου συμπεριφορά του εργοδότη δύναται να αποσκοπεί στην πρόκληση της οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου με απώτερο σκοπό την αποφυγή καταβολής αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Θεωρείται ως συμπεριφορά που οδηγεί στον εξαναγκασμό του εργαζόμενου σε παραίτηση η στέρηση κάθε καθήκοντος και ο εξαναγκασμός του να παραμένει στο χώρο εργασίας μέχρι το πέρας του ωραρίου χωρίς να έχει αντικείμενο εργασίας (mobbing).

Νομοθετική προστασία του εργαζόμενου από περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, βίας και παρενόχλησης: Με το Ν. 4808/2021, ο οποίος κύρωσε την Σύμβαση 190/2019 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, θεσπίστηκε ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, καθώς ειδικά μέτρα που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι εργοδότες για την αποτροπή φαινομένων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης (βλ. αναλυτικά λήμμα Ίση Μεταχείριση - Σεξουαλική Παρενόχληση). Τις υποχρεώσεις αυτές οφείλει να τηρεί έναντι των εργαζομένων και ο ίδιος ο εργοδότης, σε περίπτωση, δε, παραβίασης των διατάξεων του νόμου από αυτόν, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα, πέραν της δικαστικής προστασίας, να καταγγείλουν την ανάρμοστη συμπεριφορά ή το βίαιο περιστατικό ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας και του Συνηγόρου του Πολίτη

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Συνηγόρου του Πολίτη είναι τα εξής:

Τσακλοκονδύλη 17, 104 32 Αθήνα

E-mail: press@synigoros.gr

Τηλ: (+30) 213 1306 600

Τα στοιχεία επικοινωνίας για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) είναι διαθέσιμα σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://www.sepenet.gr/liferayportal/18.

Σε κάθε περίπτωση, ο θιγόμενος Εργαζόμενος δύναται να αξιώσει δικαστικά πλήρη αποζημίωση, η οποία καλύπτει τη θετική και αποθετική του ζημία, καθώς και την ηθική βλάβη που τυχόν υπέστη.

 

<

Αλφαβητικό Ευρετήριο Εργασιακών Σχέσεων

Επιλέξτε το αντίστοιχο γράμμα από το θέμα που σας ενδιαφέρει (π.χ. Άδεια στο γράμμα Α, Επιδόματα στο Ε κτλ.).

Κατέβασε την App Εφαρμογή μας