Οι συνταγές της Τρόικας παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο αγώνας των ελληνικών συνδικάτων σε διεθνές επίπεδο συνεχίζει να αποδίδει καρπούς υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και να αποκαλύπτει τον επικίνδυνο και παράνομο χαρακτήρα των απαιτήσεων της Τρόικας, αλλά και την πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών που μετέχουν σ’αυτήν να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοινώνοντας σήμερα 19/10/2012 τις αποφάσεις της επί των προσφυγών της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από μέτρα που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), διαπιστώνει σοβαρές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που δεσμεύει την Ελλάδα από το 1984. Συγκεκριμένα με εκτεταμένη επιχειρηματολογία, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη διεθνή αυτή σύμβαση, αφενός με την εξαίρεση των νέων εργαζομένων έως 25 ετών από το πεδίο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και από τα κατώτατα όρια αμοιβής της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, αφετέρου από τη δραστική επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου απασχόλησης των εργαζομένων στον ένα (1) χρόνο, με το πέρας του οποίου ο εργοδότης μπορεί, μη οφείλοντας αποζημίωση λόγω απόλυσης, να «ανακυκλώνει» με ευκολία τους εργαζόμενους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων λαμβάνοντας υπόψιν της τις διαπιστώσεις της Έκθεσης της Ανώτατης Αποστολής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο ελέγχου της επείγουσας Προσφυγής της Γ.Σ.Ε.Ε. στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ήδη από τον Ιούλιο του 2010 και τις 5 επικαιροποιήσεις εξέδωσε αυτή τη σημαντική απόφαση. Ήδη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, έχει διαπιστώσει 3 φορές μέχρι σήμερα την παραβίαση θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας για την προστασία αφενός των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (συνδικαλιστική ελευθερία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απεργία), αφετέρου των ευάλωτων ομάδων, όπως οι νέοι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι με οικογενειακές υποχρεώσεις. Οι διαπιστώσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθούν και στην οριστική απόφαση της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας της ΔΟΕ, που αναμένεται άμεσα.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. θα συνεχίσει τον αγώνα σε κάθε επίπεδο και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να ενισχύσουν την προστασία των εργαζομένων με την επίκληση και της διεθνούς κανονιστικής προστασίας, η υποχρέωση τήρησης της οποίας επιβεβαιώνεται διαρκώς. Καλεί επίσης την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το θεσμικό αυτό οπλοστάσιο που θωρακίζει την υποχρέωσή της να σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές κοινωνικό κεκτημένο απέναντι σε κάθε απειλή και εκβιασμό.


Κατέβασε την App Εφαρμογή μας