Μορφές τηλεργασίας
Αν και σε γενικές γραμμές η τηλεργασία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αυτές μπορούν να συμπυκνωθούν στις παρακάτω (Morgan, 2004):
• Κινητή Τηλεργασία (Mobile Telework): Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος δεν έχει μία σταθερή βάση εργασίας και μετακινείται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας σύμβουλος επιχειρήσεων που μπορεί να ξοδεύει σημαντικό μερίδιο από το χρόνο του στις εγκαταστάσεις πελατών και να απουσιάζει από το γραφείο του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Τηλεργασία με έδρα το σπίτι (Home-Based telework): Αναφέρεται στην περίπτωση που ο τηλεργαζόμενος χρησιμοποιεί το σπίτι του ως κύρια έδρα για την εργασία του, αντί του παραδοσιακού χώρου εργασίας σε ένα γραφείο ή τις εγκαταστάσεις του πελάτη.
• Τηλεκέντρα (Telecentres): Είναι συγκεκριμένοι χώροι με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεκπεραίωση της εργασίας, όπου υποκαθιστούν το χώρο εργασίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Έτσι αντί οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν στα κεντρικά, εργάζονται στα τηλεκέντρα που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και συνήθως βρίσκονται σε κάποιο περιφερειακό χώρο, μακριά από τα κεντρικά γραφεία.
• Τηλεκατοικίες (Telecottages): Είναι μια μορφή τηλεκέντρων με τη διαφορά ότι οι χώροι ανήκουν στις τοπικές κοινότητες κι όχι στον εργοδότη ή κάποια κερδοσκοπική επιχείρηση. Πρόκειται για ξύλινες καλύβες ή μικρά σπίτια, τα οποία είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαλεία της τηλεργασίας, που απαρτίζουν μικρά χωριά. Ευρύτερος σκοπός τους είναι να εκπαιδεύουν τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών.
• Λειτουργική Μετεγκατάσταση (Functional Relocation): Ολόκληρα τμήματα ή λειτουργίες της επιχείρησης αποσπώνται από τα κεντρικά γραφεία και λειτουργούν σε ξεχωριστή τοποθεσία, έχοντας ωστόσο άμεση πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας. Η βασική διαφορά με τα τηλεκέντρα, είναι ότι τα πρώτα μπορούν να αφορούν άτομα από διάφορα τμήματα, ενώ η Λειτουργική Μετεγκατάσταση αφορά ολόκληρο τμήμα ή λειτουργία.
- Οι βασικές διατάξεις
- Γενικές υποχρεώσεις εργοδότη (άρθρο 42 του Ν. 3850/2010)
- Ειδικές υποχρεώσεις εργοδότη (άρθρο 43 Ν. 3850/2010)
- Υποχρέωση απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας
- Αρμοδιότητες του τεχνικού ασφαλείας
- Αρμοδιότητες του ιατρού εργασίας:
- Μέτρα Ασφάλειας-Προστασίας
- Μέτρα προστασίας από φυσικούς και βιολογικούς παραγόντες
- Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας
- Συμβούλιο Υγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας
- Όργανα Ελέγχου-Κυρώσεις
- Υποχρεώσεις & Δικαιώματα Εργαζομένων
- Τι είναι η τηλεργασία;
- H επίδραση της τηλεργασίας στις συμβάσεις εργασίας - Εργασιακά δικαιώματα
- Εξαιρέσεις από τον κανόνα της συναίνεσης για παροχή τηλεργασίας
- Υποχρεώσεις του εργοδότη
- Υγιεινή και ασφάλεια
- Υποχρεωτικό περιεχόμενο της σύμβασης τηλεργασίας ή του εντύπου γνωστοποίησης των όρων ατομικής σύμβασης εργασίας τηλεργασίας (άρθρο 67 παρ. 5 Ν. 4808/2021)
- Δικαίωμα αποσύνδεσης
- Μορφές τηλεργασίας
- Άδεια Θηλασμού & Φροντίδας παιδιών
- Εναλλακτική λήψη άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιού από τον πατέρα
- Άδεια Μητρότητας (Άδεια κύησης – λοχείας)
- Προστασία Μητρότητας
- Επιδόματα μητρότητας
- Άδεια για τη φροντίδα υιοθετημένων παιδιών
- Άδεια για τη φροντίδα παιδιών με την παρένθετη μητρότητα
- Γονική Άδεια Ανατροφής Τέκνων
- Ειδική εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας