Ειδικότερα η αργία της Κυριακής για τα εμπορικά καταστήματα

Με τα άρθρα 18 και 19 του Ν. 5019/2023 επήλθαν τροποποιήσεις στο Ν. 4177/2013, στον οποίο εμπεριέχονται διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων τις Κυριακές.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις του νόμου περί δυνατότητας λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες, επιτρέπεται η λειτουργία τους κατά τις εξής Κυριακές:

(α) Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου της παρ. 1 του άρθρου 15 ν. 4177/2013. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα παρέχεται την επόμενη Κυριακή,

(β) τις δύο (2) Κυριακές, πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων,

(γ) την Κυριακή των Βαΐων,

(δ) την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και

(ε) την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, και αν αυτές συμπίπτουν με επίσημη αργία της παρ. 1 του άρθρου 15Α, την αμέσως επόμενη Κυριακή που δεν συμπίπτει με επίσημη αργία.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον μήνα Μάιο έως και τον μήνα Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του μήνα Αυγούστου, στις περιοχές

(α) του Δήμου Αθηναίων και

(β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (Β’ 833),

(γ) στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής, όπως οριοθετείται στην απόφαση ΠΕΧΩ οικ. 1516/Φεντ.επεκτ./05/9.3.2005 (Δ’ 319).

Σε περίπτωση, που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή.

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν, σύμφωνα με το άρθρο 16 ν. 4177/2013, τις Κυριακές επιτρέπεται από τις 11:00 έως τις 20:00.

<

Αλφαβητικό Ευρετήριο Εργασιακών Σχέσεων

Επιλέξτε το αντίστοιχο γράμμα από το θέμα που σας ενδιαφέρει (π.χ. Άδεια στο γράμμα Α, Επιδόματα στο Ε κτλ.).

Κατέβασε την App Εφαρμογή μας